همه ما در طول زندگی روزمره با واژگانی سروکار داشتهایم که تعریف دقیقی از آن را نمیدانیم. یکی از این موارد ضایعات است. وقتی این واژه بیان میشود ممکن است به ضایعات صنعتی، خودرو و یا ساختمانی فکر کنیم.
به طور کلی همه این موارد به زندگی و محیط زیست انسان ها ضرر و زیان میرسانند و مانند تمام حوزههای دیگر برای این موارد راهکارهایی را پیشنهاد میدهند. اما با توجه به تفاوتهای موجود در هر نوع فعالیت با عکس العملهای متفاوتی روبهرو میشویم.
مفهوم ضایعات و زائدات که در بسیاری از موارد با یکدیگر اشتباه گرفته میشوند.
برخی مواقع خروجی یک محصول از واحدهای تولیدی، با استاندارد در نظر گرفته شده برای آن محصول مطابقت ندارد، همین امر سبب میگردد تا آن محصول از فرآیند مد نظر کنار گذاشته شود و به قیمت قراضه به فروش برسد. حال این نوع را میتوان به عنوان مواد اولیه تولید همین محصول در نظر گرفت یا میتوان آنها را دور ریخت. ما در این مطلب به بررسی قراضه فلزی آهن میپردازیم.
به پسماند حاصله از مواد اولیه و دور ریز که از باقیمانده برش ورقهای آهنی به جا ماندهاند، زائدات میگویند و دوباره قابل استفاده نیستند.
به عملیات آمادهسازی پسماندهای آهنی برای استفاده مجدد بازیافت میگویند. نام دیگر ضایعات، قراضه است. بازیافت سبب میشود تا از سرمایههای ملی حداکثر استفاده را داشته باشیم، در مصرف انرژی و مواد خام صرفهجویی کنیم، همچنین کاهش گازهای گلخانهای را به همراه دارد.
بیشترین حجم تولیدی فلزات به فولاد اختصاص پیدا کرده است. صنایع مختلفی مانند خودروسازی، تجهیزات، ماشینآلات و سازهها معمولا از فولاد استفاده میکنند. یکی از مواد اولیه تولید محصولات فولادی قراضههای آهنی به شمار میآید.
در قرن ۱۲، میزان تولید محصولات فولادی و آهنی افزایش یافت، با افزایش تولیدات آهنی میزان قراضه تولیدی نیز به طور مستقیم افزایش یافت.
در این شرایط حاکم نیاز به صنعت فرآوری قراضه کاملا احساس شد و کم کم این صنعت به طور کامل شکل گرفت. طبقهبندی قراضه با توجه به میزان عیار آهن به کار رفته در قراضه سنجیده میشود.
قراضه حاصل از مواد اولیه آهن و فولاد به دو دسته تقسیم میشود:
۱- قراضه داخلی: در مرحله فولادسازی و ساخت شمش فولادی حاصل میشود.
۲- قراضه خارجی: این قراضهها که خارج از مرحله تولید ایجاد می شوند، خود در دو گروه قدیمی و جدید قرار دارند.
قراضه صنعتی جدید توسط تولیدکنندگان نهایی فولاد ساخته میشود. این قراضهها کیفیت مشخصی دارند. اکثر این نوع از قراضهها مانند قراضههای داخلی، محصول مرحله نورد و شامل مفتولها، صفحات زائد و برشها هستند. باید توجه داشت که کیفیت اولیه محصولات در این قراضهها حفظ میشود. و اما قراضههای صنعتی قدیمی محصولات فولادی را شامل میشوند که عمر مفید کارکردی آنها به اتمام رسیده است. شامل: قراضه خودرو، اجزای ساختمانی، پلها و قراضههای وسایل خانگی هستند.
انواع آهن قراضه در بیشتر کارخانههای مصرف کننده بدین شرح هستند:
هر شرکتی برای درجهبندی پسماندها از تعریف ویژهای استفاده میکند ولی به طور کلی شامل موارد زیر است:
از مهمترین بخشهای اقتصادی هر کشوری صنعت ساختوساز است. با پیشروی روز افزون این صنعت مقدار ضایعات تولیدی نیز افزایش مییابد. آهن آنلاین در خرید و فروش نوع ساختمانی و غیرساختمانی پیشگام است.
همانطور که شاهد هستید امروزه با ساختوسازهای بیرویه روبهرو هستیم. همین امر باعث شده تا پسماندهای ساختمانی به میزان زیادی افزایش یابد. از جمله معضلاتی که در این حوزه به وجود میآید میتوان به آلودگی زیست محیطی، افزایش مرگ و میر در اثر برخورد اتومبیلها با نخالههای موجود در مسیر جادهها به خصوص در شب که دید رانندگان محدود است و زشت شدن فضای شهر اشاره کرد.
نوعی از نخاله های ساختمانی مانند آجرها و بلوکهای شکسته یا باید انتقال یابند و یا دفع شوند. اما نوع ساختمانی دیگر نیز وجود دارند که میتوان آنها را بازیافت نمود (مانند پسماند آهنی، پسماند مس، پسماند آلومینیوم و چدن). و برای تولید فولادهای جدید مجددا مورد استفاده قرار می گیرد که بسیار حائز اهمیت است.
پسماندهایی که از عملیات ساختوساز، تخریب و بازسازی ساختمانها به صورت ناخواسته و تصادفی بر جا ماندهاند را پسماند ساختمانی میگویند.
حدود ۱۰ الی ۱۵ درصد از کل نوع غیرفلزی ساختمانی را آجر، بتن و چوب تشکیل میدهد، قابل بازیافت هستند اما در مقابل برخی از پسماندها مانند قراضه آهن، مس، آلومینیوم و چدن به طور کامل و البته در صورت وجود تکنولوژی قابل بازیابی هستند. همین امر باعث میشود تا عدهای از افراد و شرکتها به خرید این نوع تمایل بیشتری از خود نشان دهند.
مهمترین پسماند باقی مانده از ساختمانسازی را پسماندهای آهنی در بر میگیرد. با فروش پسماندهای آهنی میتواند بخشی از هزینههای ساختمانی را جبران نمود.
ساختار آهن به گونهای است که اگر یک ساختمان را بعد از سالها تخریب نماییم، میتوانیم از آهنهای بر جا مانده از آن پروژه استفاده مجدد نماییم، زیرا آهن طی سالیان دراز ویژگیهای فیزیکی و شیمایی خود را حفظ مینماید (با صرف نظر کردن از شکل ظاهری).
پسماند آهنی تنها از طریق تخریب یک مجموعه حاصل نمیشوند، بلکه ممکن است با گذر زمان در اثر قدیمی شدن تجهیزات خانه نیاز باشد تا تجهیزات جدیدتری را جایگزین کنیم این امر نیز به نوبه خود سبب گردیده تا با بازیافت این موارد مقداری از هزینههای حاصل برای نوسازی را جبران کنیم.
دیدگاه بگذارید